De legendes uit Tilburg

De legendes uit Tilburg

Met nog twee wedstrijden te gaan naderen de klassementen hun einde. De rangordes binnen de klassementen beginnen zich af te tekenen. Tijdens de ARB werd deze rangorde nog extra ondersteund door de gestuurde loting. De ZRB daarentegen heeft als doel de best presterende ploegen onder druk te zetten. Door de kortere afstand, 1000 meter, en de Knock-Out opzet wordt het twee kilometer seizoen onderbroken in de klassementsvelden. Zo’n andere wedstrijdopzet, een vierploegenbaan en het zuiden van het land maakt dat de wedstrijdspanning sommige ploegen boven het hoofd stijgt. Er gebeuren dan ook wel eens vreemde dingen op het Tilburgse water. Ter voorbereiding op de ZRB heeft Roeined de meest beruchte Tilburgse verhalen en geruchten laten opduiken.

Het zonnige zuiden, met regen aan records

Roeien is nog altijd op zijn mooist wanneer het zonnetje schijnt en het water spiegelglad is. De Watersportbaan in Tilburg lijkt vaak over deze omstandigheden te beschikken. Daarnaast werden er ‘vroeger’ dikwijls scherpe tijden neergezet en zo stond de ‘ZRB’ achter menig (verenigings)record. De laatste jaren lijkt de ZRB deze magie te verliezen. Het mooie weer moest het afgelopen jaar nog plaatsmaken voor een enorme onweersbui en ook voor aanstaande zondag zijn de weersvoorspellingen nog niet aldoor even heilig. Tevens worden er steeds minder records gevaren, wat volgens sommigen ligt dit vooral aan de sluis die de laatste jaren gesloten wordt tijdens de wedstrijd. Anderen beweren dat dit een fabel is en dat er dus nog steeds scherpe tijden neergezet kunnen worden. Dat zou dan na de Westelijke en de ARB de derde wedstrijd op rij zijn waar ploegen (persoonlijke) records kunnen neerzetten.

De zwaartekracht

“In Tilburg is de zwaartekracht groter” Zo gaat al jarenlang het gerucht onder de lichte ploegen. Newton zal dit altijd weerspreken maar het zou niet voor de eerste keer zijn dat ploegen die normaliter geen moeite hebben met inwegen in Tilburg toch hun regenpak van stof mogen ontdoen. De zweet selfies genaamd: zwelfies vinden dan ook hun oorsprong in het Brabantse.

Vierploegenbaan en het lot van de loting

Ongestuurde nummers krijgen het steeds lastiger; de Willem-Alexanderbaan voldoet aan de gestelde FISU eisen en heeft zeer brede banen, de Bosbaan zijn de banen iets smaller maar op de Watersportbaan is het helemaal anders dan normaal. De ballenlijnen ontbreken en in plaats van zes ploegen kunnen er slechts vier ploegen naast elkaar varen. Door de vierploegenbaan kan een loting bepalend zijn weet Anouk van Leeuwen te vertellen. “Toen ik mijn eerste wedstrijd skiffte waren de toppers van het veld met elkaar in één voorwedstrijd geloot. Ik was in de andere voorwedstrijd geloot en dus kon ik toch naar de A-finale terwijl de eigenlijke toppers al snel uitgeschakeld waren.” Al bij 16 inschrijvingen kan alleen de snelste per voorwedstrijd dooraardoor een loting al snel invloed heeft.

Knock-Outs in klassementen

De ZRB kenmerkt zich echter vooral door de knock-outs in de klassementen. Deze beginnen met time-trials waarna de beste acht zich plaatsen voor de finales. De nummers 4 tot en met 8 zullen tegen elkaar strijden in de C-Finale terwijl de beste vier ploegen in twee rondes zullen uitmaken wie het sterkst is over 1000 meter. Hierbij komen de snelste en langzaamste ploegen uit de time-trials naast elkaar te liggen. Dit levert soms bizarre situaties op weet Martine Veldhuis te vertellen: “In ons klassementsjaar kwam onze tegenstander niet opdagen waardoor wij zonder tegenstander de baan over gingen, enkel gevolgd door een kamprechtersboot. Er was een ploeg die vond dat we toen niet goed genoeg ons best deden dus moesten we een keer extra de baan over, in de pauze, midden in een hoosbui.” De 1000 meter extra kon de tweeling van Amycus (nu Nereus) echter niet onthouden van een overwinning.

De gewoontes kunnen dit weekend overboord gegooid worden. Starten op de vlag, time-trials, duizend meter races, inwegen en het weer kunnen dit weekend vriend of vijand worden. In ieder geval staat de ZRB garant voor spanning en sensatie. Precies waar de wedstrijdorganisatie naar streeft.

Credits omslagfoto: Proteus Paparazzi

 

About The Author

RoeiNed

RoeiNed is hét roeiersplatform waar sport, passie en stijl samenkomen. Gemaakt door liefhebbers, voor liefhebbers. Van beginner tot topatleet, van nieuwsbericht tot achtergrondinformatie, alles komt hier aan bod. Welkom in onze roeiwereld!

Uitverkoop Producten

Producten

Pin It on Pinterest

Share This