100 km; de perfecte uitdaging voor na je wedstrijdcarrière

100 km; de perfecte uitdaging voor na je wedstrijdcarrière

Morgen is het is weer zover, dan wordt de 42ste editie van de 100 kilometer lange Parthenon-EY Ringvaart Regatta gestart. Het maximum aantal inschrijvingen is behaald wat betekent dat op 7 juni 180 boten in de vroege uurtjes een lange dag van roeien zullen starten in Leiden. Dit jaar doen er wederom een paar ouderejaars achten mee om nog één keer met elkaar in de boot te zitten. Maar wat is de drijfveer achter het starten van de ringvaart, waar doen deze achten het voor? Om deze vraag te beantwoorden zijn de Eerstejaars Dames (EJD) en Eerstejaars Zwaar (EJZ) van het jaar 136 van Laga geïnterviewd. EJD 136 heeft vorig jaar de Ringvaart Regatta geroeid en EJZ 136 gaat hem dit jaar starten, dus materiaal voor een mooie vergelijking.

Hoe ontstond het idee om de ringvaart te gaan roeien? Ontwikkelde dit zich gedurende een paar jaar in de ploeg of kwam deze ingeving vorig jaar?

EJD 136:      Maartje van Zon kwam met dit fantastische idee, meer dan een jaar voor de Ringvaart. De meningen in de ploeg waren een beetje verdeeld en niet iedereen was direct enthousiast. Tijdens een ploeg etentje was daar toch weer Maartje die een speciale presentatie had voorbereid om ook de damesch die niet enthousiast waren in de boot te krijgen. Met concrete doelen, een trainingsplan, sfeerimpressies, eigen ervaringen, en herinneringen van hoe mooi ons EJD jaar was, vergat iedereen dat de Ringvaart 100 helse kilometers zijn. Het idee dat we ons EJD jaar weer volledig opnieuw konden beleven, en de afspraak dat als we mee zouden doen we het vrouwen 8 record zouden verbreken, zorgde ervoor dat iedereen aan boord was.

EJZ 136:       Het idee was er al langer, maar het was wachten op het juiste moment. Nu is het moment daar, aangezien iedereen aan het eind van zijn studententijd is geraakt en (bijna) iedereen is gestopt met wedstrijdroeien.

 

Wat waren/zijn jullie (eigen) doelen voor de ringvaart? En waren/zijn deze gebaseerd op eerstejaars achten van voorgaande jaren die de ringvaart hebben geroeid?

EJD 136:       Er was maar één doel, en dat was winnen. Tijdens Maartje haar presentatie werd er bekend gemaakt wat het vrouwen 8 record was. Dat stond op 08:49. Diezelfde avond hadden we het doel gezet op 08:30, wat volgens ons en de coaches een realistische tijd zou zijn met gemiddelde weersomstandigheden. Wat anderen achten voorgaande jaren hebben gedaan was verder niet belangrijk, wij wilden onze eigen race varen en een tijd neerzetten die nog jaren bovenaan het lijstje staat. Om dit doel te behalen hadden we een strak race schema, waarbij iedere minuut van de race was uitgedacht. Om er een extra mooie strijd van te maken hadden we de dames 8 van Njord uitgedaagd om mee te doen aan deze challenge. Helaas wilden ze deze strijd niet aangaan, dus moesten we het op eigen karakter doen.

EJZ 136:        Ons doel is om onder de grens van 7 uur te varen, en daarmee het Ringvaart record voor de 8+ te pakken. Het record staat nu op 7:15, ook gezet door een oud-eerstejaars wedstrijdploeg van Laga.

 

Zijn de verhoudingen in de ploeg veranderd na zo’n lange tijd met elkaar in de boot te hebben gezeten? Heeft het voor jullie persoonlijk als ploeg ergens aan bijgedragen? En voor EJZ, denken jullie dat het starten van de ringvaart voor jullie ploeg iets bijdraagt? En zo ja, wat dan?

EJD 136:       We zijn vanaf ons wedstrijdjaar in de acht altijd een vrij hechte ploeg geweest en spreken nog regelmatig af. Het samen trainen was een reden om elkaar weer vaker te zien en dat was hartstikke gezellig, de 100km zelf heeft daar weinig aan veranderd, al was het behalen van het uiteindelijke record natuurlijk wel de kers op de taart.

EJZ 136:        Zeker, het is toch een reünie na 5 jaar. Je traint weer als groep samen, doucht samen en eet samen. Voor ons is de weg naar de Ringvaart zeker zo belangrijk en leuk als de wedstrijd zelf.

Voelde het anders om de ringvaart samen te roeien vergeleken met eerdere wedstrijden die jullie hadden geroeid? En zo ja, hoe speelden jullie hierop in als ploeg? En voor EJZ, is de aanpak van het starten van de ringvaart voor jullie anders vergeleken met eerdere wedstrijden die jullie al samen hebben geroeid? En zo ja, hoe speelden jullie hierop in als ploeg?

EJD 136:       Het voelde vooral langer. De uitgebreide voorbereidingen die we van 136 gewend waren hebben we geëxtrapoleerd naar een langere race. Winnen stond voorop, dus we hebben niets aan het toeval overgelaten. Cafeïne shots, carbo loaders; we gingen er net zo hard op als de chocomel light die Bart Smorenburg ons vijf jaar terug voorschreef. De laatste 12km van de Ringvaart zelf, met al die mee-fietsers voelde enorm episch. Niet om af te doen aan ons mooiste blik, maar het was wel andere koek dan die drie en een halve paardenkop die langs de baan in Harkstede stond.

EJZ 136:        Los van het feit dat dit niet te vergelijken is met een 2k wedstrijd, zijn de voorbereidingen heel anders voor de Ringvaart. Het plannen van trainingen met z’n negenen blijkt soms lastig, zeker nu iedereen na het wedstrijdroeien hun sociale leven weer heeft opgepakt. In het begin hebben we afgesproken dat iedereen voor zichzelf fit moest worden. Mooi om te zien is dat de strijd onderling, die je vroeger ook had op ergo trainingen, weer naar boven kwam en er al snel tijden van 1:48 gemiddeld op de 3x20′ werden getrapt. Nu iedereen weer roei-fit is zijn we 2x per week aan het roeien. De focus ligt niet op de kleine technische details, maar op een solide ritme neerzetten en een lekker stuk pompen met z’n allen.

Zien jullie een trend bij de eerstejaars achten om uiteindelijk de Parthenon-EY Ringvaart Regatta te gaan roeien? En vinden jullie dat meer achten dit zouden moeten doen?

EJD 136:       De trend is er zeker en wij kunnen het alleen maar aanmoedigen. Bij wijzen van een reünie-project ga je elkaar weer vaker zien terwijl je ook nog eens een echte prestatie kan neerzetten.

EJZ 136:        De plannen zijn er voor veel eerstejaars achten altijd al geweest, maar het realiseren is een ander verhaal. Het kost veel tijd en energie, maar ik raad iedereen aan om dit te doen!

Hebben jullie gemerkt dat eerstejaars achten van andere verenigingen voelen dat ze zich moeten bewijzen door de Parthenon-EY Ringvaart Regatta te roeien of speelt dit meer binnen Laga?

EJD 136:       We denken niet dat de Ringvaart een middel is om je te bewijzen als eerstejaarsacht, daarvoor had je simpelweg het klassement moeten winnen. Het kan wel het bewijs zijn van een goed werkende ploeg die plezier ziet in samen dingen bereiken. Dat Njord onze uitdaging niet aanging zegt wel iets over hoe groot of klein de Ringvaartkoorts bij andere verenigingen is. Vijf jaar na ons wedstrijdjaar zien we elkaar nog steeds regelmatig en hebben we het altijd gezellig met elkaar. Dat is bijzonder en daar is het Ringvaartrecord een gevolg van, maar als we allemaal in Groningen hadden gewoond hadden we het waarschijnlijk niet gedaan.

EJZ 136:        Voor zover ik weet leeft het bij de wedstrijdsecties vooral bij Laga, wellicht omdat het toch voelt als een thuiswedstrijd. Binnen het studentenleven van Delft wordt het roeien direct geassocieerd met de Ringvaart, en krijg je als wedstrijdroeier vaak de vraag: “Oh jij roeit, heb je ook de Ringvaart gedaan?”. Over een paar weken kunnen we deze vraag eindelijk positief beantwoorden.

Speelt er tussen de achten die de ringvaart starten een strijd om de winst of zien jullie dat het meer om het starten en afmaken gaat dan de tijd zelf? En hoe denken jullie hier zelf over?

EJD 136:       Voor ons was het neerzetten van een echte prestatie wel echt belangrijk. We wilden hem niet zomaar uitroeien, dat kan iedereen. We wilden een record, en toen we ook de winst roken bij onze aankomst in Leidschendam, gingen we daar met alle macht voor. Als wedstrijdploeg kun je in principe al roeien, dus de uitdaging zit hem dan wel degelijk in de snelheid. Daarnaast wil je niet onderdoen voor andere Delftse instap projecten of minder ervaren mannen boten, dus strijd is er zeker.

EJZ 136:        Uiteindelijk gaat iedereen voor zijn of haar maximaal haalbare prestatie. Voor de ex-wedstrijdroeiers zal winst altijd zijn waarvoor ze starten, dat zit nou eenmaal in je systeem. Winnen is namelijk belangrijker dan meedoen!

Mochten u en uw ploeg nu ook willen laten zien hoe hard u kan roeien? Dan zult u helaas tot volgend jaar moeten wachten, maar wellicht gaat u dan net als de achten van 136 ook voor een nieuw record.

About The Author

Uitverkoop Producten

Producten

Pin It on Pinterest

Share This