Voorbeschouwing EDR: Strijden om het eenhoornblik

Voorbeschouwing EDR: Strijden om het eenhoornblik

In Twente is de NOOC deze week toe aan de vijfde wedstrijd van het seizoen. Op het Twentekanaal wordt voor de elfde keer de Grolsch Euros Drienerlo Regatta georganiseerd. Nu het einde van het seizoen langzaam in zicht komt wordt het voor de ploegen erg belangrijk om op de Drienerlose wateren te pieken.

De roeiers hoeven niet meer te vrezen voor de lange afstanden, maar zullen wel, net als in Delft, weer in kiellinie hun race verroeien. Allereerst starten zij een 1500 meter, waar de roeiers hun motivatie moeten halen uit het inhalen van de boten voor hen. Een bootje inhalen kan ervoor zorgen dat er net een tandje meer gegeven kan worden en scherpe tijden neergezet kunnen worden. Er zullen dan ook weer mooie gevechten plaatsvinden. Na de 1500 meter zal er met een race over 450 meter de strijd om het eenhoornblik worden afgesloten.

Naast de ouderejaars- en de eerstejaarsroeiers zullen er ook lenteroeiers in Enschede starten. Waar op de nieuwe Gyas Meerkamp, de eerste wedstrijd in de Lentebokaal, ploegen van Gyas, Aegir en Skøll aan de start verschenen, maken op de GEDR ook de lenteleden van Asopos en Thêta hun eerste wedstrijdhalen.

Eerstejaars

Voor de C4’en is de GEDR de laatste kans om plaatsing voor het NSK af te dwingen. Na de GEDR zullen de top twaalf van het C4+ klassement en de top twaalf van de C4+ bokaal worden uitgenodigd om op het Orca Slot uit te maken wie zich dit de Nederlands Studenten Kampioen in de C4+ mogen noemen.

In het heren C4+ klassement gaan Laga en Gyas aan de leiding . Met hun eerste en tweede plek in Delft hebben zij een gaatje geslagen met Proteus en de rest van het veld en verder hebben zij nog weinig punten laten liggen. Met een eventuele overwinning kan Gyas minimaal gelijk aan kop komen. In de strijd om NSK plaatsen staan Asopos, Nereus 1 en 2, Skølls “D’r op” en Triton 1 tussen plek tien en veertien op slechts enkele punten van elkaar. Gedurende het seizoen deden zij weinig voor elkaar onder, dus zij zullen gebrand zijn op een goed resultaat om de laatste drie plaatsen voor het NSK te veroveren. De ploegen hierboven kunnen het NSK al met potlood in hun agenda schrijven.

Bij de dames kende de PEiL met Saurus een verrassende winnaar; een zevende plek op de HNOT was eerder het beste resultaat. De top van het klassement ligt dicht bij elkaar. Aegir 1, Nereus 1 en Proteus wisten op de Schie niet te overtuigen en liet de concurrentie dichterbij komen. Njord kon hiervan profiteren en verkleinde het gat. Eén van deze ploegen zal met een overwinning een grote stap richting klassementswinst willen zetten. De twaalfde plaats wordt door Nereus 2 en Skølls “Jøt” gedeeld, met een voorsprong van vijf punten op Laga 2. Zij zullen waarschijnlijk uitmaken wie er als twaalfde ploeg op het NSK mag starten.

In de herenbokaal zijn “Top CBier+” van Proteus, dat hun eigen wedstrijd twee weken geleden won, en “Blikvangers 2” van Gyas op alle wedstrijden die zij startten overtuigend de besten. In hun gemiddelden staan zij slechts één duizendste punt van elkaar af. De Delftenaren en Groningers zullen de komende twee wedstrijden gaan uitmaken wie de bokaal wint. Bij de Dames gaat Damesch 2 van Skadi aan de leiding, kort gevolgd door “Eenie Meenie Licht” van Gyas. Met twee overwinningen in Dames 1 heeft Skadi zich voor de GEDR als topfavoriet neergezet.

Vieren

Waar de GEDR voor de C4’en de een na laatste bokaalwedstrijd van het seizoen is, zijn de vieren pas halverwege. De strijd om de Vlietbokaal ligt dan ook nog helemaal open. Bij de Heren gaan Laga Heren 21, winnaar van de Skøll Cup, De Reservebank van Proteus, winnaar van de PEiL, en Okeanos, dat steady twee tweede plekken haalde, momenteel aan kop, maar met een overwinning is er voor de achterliggende ploegen nog alle kans om zich bij de kanshebbers voor de bokaal te voegen. Bij de Dames leiden Nereus 3 en “Losss!” van Asopos. Veel doen zij niet voor elkaar onder, maar beiden zullen ze alles op alles zetten op de nog missende overwinning: bij de vorige wedstrijden ging deze telkens naar een gelegenheidsploeg.

Na het afgelasten van hun blok roeien de Clubquadrupples wel de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. “Natúúrlijk” van Proteus kan met een overwinning het gat naar de naaste achtervolgers, de clubdames van Gyas, zo comfortabel maken dat plaatsing in de finale van het Orca Slot al bijna voldoende is voor bokaalwinst.

Kleine nummers

In de heren dubbeltwee belooft de EDR een mooie strijd te worden. Brøthers in Arms van Skøll, de leiders in het klassement, lieten op zowel de Rottebokaal als de PEiL verstek gaan. Hiermee gaven ze andere ploegen de kans om de maximale punten te halen en Phocas 1 greep dit met beide handen aan. Op de EDR starten de boten die samen de bokaal leiden weer tegen elkaar in een strijd om de eerste plek. De heren van Skøll waren op de eerste twee wedstrijden van het seizoen het snelst, maar kunnen vanwege de twee niet gestarte wedstrijden weinig steekjes laten vallen.

Bij de dames is het verschil duidelijker; Saurus heeft alle vier de wedstrijden gewonnen en met een tweede plek is de Ask en Embla Bokaal al binnen. Voor Agon is het zaak om de Maastrichtse vrouwen een keer voor te blijven en het eenhoornblik op te halen.

Ook Alexander Verhoeven kan in Enschede al de bokaal veiligstellen door zijn concurrenten in de skiff voor te blijven. In de damesskiff gaat Chantal van den Ouweland van Skøll aan de leiding, maar Maaike Waaldijk van Proteus zou zich met een goed resultaat weer in de strijd kunnen mengen.

Uitverkoop Producten

Producten

Pin It on Pinterest

Share This