Westelijke Regatta: Cruciaal voor de eerstejaars

Westelijke Regatta: Cruciaal voor de eerstejaars

Op 20 en 21 mei aanstaande zullen wedstrijdroeiers vanuit heel Nederland voor de tweede keer binnen korte tijd afreizen naar Zevenhuizen om de wateren van de Willem-Alexanderbaan te trotseren op de Westelijke Regatta. De Westelijke Regatta wordt jaarlijks georganiseerd door de Zuid-Hollandse roeibond en staat dit jaar in het teken van het elfde lustrum van Asopos de Vliet. Hopelijk zijn de wedstrijdroeiers niet gewend geraakt aan de verwennerij zoals op de Damen Raceroei Regatta, want de gratis pastalunch en massages zijn op de Westelijke helaas weer afwezig.

Eerstejaarsklassementen

Bij de eerstejaars zware achten gaat Laga al sinds het begin van het seizoen aan kop en zij hebben nu een solide 10 punten voorsprong op de directe concurrenten Nereus en Gyas. De Delftenaren zullen echter niet tevreden zijn geweest over hun prestatie op de Damen, waar zij derde werden in de A-finale en de concurrentie in de stand dichterbij zagen schuiven. Wat dat betreft kan de Westelijke een beslissende factor zijn in het verdere verloop van het eerstejaarsklassement. Als Laga de knop om weet te zetten en de volle tien punten weet te pakken aankomend weekend, komt klassementswinst binnen handbereik. Anderszijds ruiken Nereus, Gyas en misschien ook Njord wel bloed en zullen zij gretig zijn om de techneuten het vuur aan de schenen te leggen!

Waar het bij de zware achten dus spannend is, is het minstens zo spannend bij de zware viermetten. In dit klassement gaan Saurus en Laga gelijk op met 36 punten en beide ploegen willen uiteraard een voorsprong nemen. Laga zal alles op alles willen zetten om de teleurstellende vijf punten op de Damen goed te maken op de Westelijke. Wellicht dat een goed opgeladen coxbox daarbij veel kan helpen, want die viel tijdens de race uit. Noemenswaardig is het wel dat Saurus dit jaar hoge ogen kan gooien met de eerste klassementswinst in de weliswaar korte geschiedenis van de Maastrichtse studentenroeivereniging in het vizier, al zullen de Limburgse roeiers nog veel werk moeten verzetten om dit gedaan te krijgen.

Wat betreft de lichte heren laten de mannen van Nereus hun klasse sinds het begin van het seizoen zien door elke wedstrijd, met uitzondering van de Head, te winnen en tot nu toe lijkt daar nog niet veel verandering in te komen. Doordat in het klassement de slechtste prestatie weggestreept mag worden staat Nereus bovenaan met een perfecte score van 50 punten, gevolgd door Skadi met 35 punten. Met name Skadi zal er dan ook op gebrand zijn de blikkenregen van de Amsterdammers te doorbreken. Wellicht dat er ook voor Skøll een mooie prestatie in het verschiet ligt. Zij hebben met een blik op de Head al laten zien goed om te kunnen gaan met de moeilijke omstandigheden en dat betaalde zich op de Damen goed uit met een tweede plek in het klassementsveld en een beginnersblik.

Binnen het lichte viermetklassement gaat Thêta met twee punten op de rest aan de leiding. Thêta heeft op de vorige wedstrijd zeer goed gepresteerd met een klassementsblik op zaterdag en een beginnersblik op zondag. Er bestaat een goede kans dat ze op de Westelijke met petten op aan de start verschijnen om de kaalgeschoren hoofden te bedekken. Gezien het feit dat dit klassement uit slechts 3 deelnemers bestaat is alles nog mogelijk en kan iedere ploeg nog voor de winst gaan, al voegt het kleine deelnemersveld niet zo veel toe aan de amusementswaarde.

Bij de dames achten staat Okeanos nog steeds aan de leiding in het klassement, maar de voorsprong is flink geslonken. Op de Hollandia behaalden zij nul punten, waardoor de spanning in het klassement is teruggekeerd en tot het einde lijkt te blijven. De dames van Laga lijken aan een heuse inhaalrace te zijn begonnen voor de winst, maar ook Nereus en Theta kunnen nog erg dichtbij komen. Net als bij de zware heren zal de Westelijke Regatta een belangrijke wedstrijd zijn voor het verdere roeiseizoen!

Zo’n inhaalrace als de acht van Laga nu inzet, zo moet de damesviermet van Laga die ook gaan inzetten. Op de Damen hebben zij hun eerste positie in het klassement verloren aan de dames van Euros, die al drie keer op rij 10 punten hebben weten te pakken. Ploegen die zo constant weten te presteren in hun eerste jaar zijn er maar weinig. Op de vraag hoe dat zo komt, reageert Ilse van Bruggen, een van de coaches van de ploeg. “De dames zijn alle vier talentvol, gefocust en werken hard. Wij proberen ook zo veel mogelijk zaken om het roeien heen te regelen, zodat de dames zich alleen bezig hoeven te houden met hard roeien. Daarbij doen de dames heel veel samen, wat de sfeer bevordert”. Van Bruggen geeft ook aan dat de dames het erg leuk vinden dat ze het zo goed doen, want winnen is nog steeds het doel. Echter zoeken de dames ook wat meer uitdaging richting volgend jaar en daarom zullen ze aankomende zondag in de vier zonder aan de start verschijnen. Of Euros de winstreeks in de viermet voort kan zetten is natuurlijk nog maar de vraag, maar ze zullen in ieder geval met veel zelfvertrouwen de wedstrijden ingaan!

Bij de lichte dames dubbelviermetten is er sinds de Damen een nieuwe klassementsleider. Triton heeft de leiding overgenomen van Argo dat de A-finale toen niet wist te bereiken. De Wageningse studentes zullen dan ook alles doen om zich komend weekend te revancheren, want met de povere twee punten op hun laatste wedstrijd zullen ze allerminst blij zijn geweest. Ook Vidar heeft nog de mogelijkheden om het Triton heel lastig te maken en staat samen met Argo slechts op vijf punten achterstand van de nummer één. Er staat dit weekend dus veel op het spel!

Tot ziens op de Westelijke!

Fotocredits: Proteus Paparazzi

About The Author

Uitverkoop Producten

Pin It on Pinterest

Share This