Heroïsche halen op de Schie

Heroïsche halen op de Schie

Veel sporten hebben een kenmerkende zware, lange wedstrijd waar heldenverhalen kunnen ontstaan: het hardlopen heeft de marathon, het wielrennen Parijs-Roubaix en de triathlon heeft Ironman. Het zijn wedstrijden waar de mentaal sterkste vaak ook de beste is: zij die de meeste pijn kunnen lijden zullen winnen. Dit weekend zullen de heldenverhalen in de roeiboten worden geschreven: de Proteus-Eretes in ’t Lang staat op het programma. De 4,5 kilometer over de Schie zal voor veel ploegen de langste race van het seizoen zijn.

Misschien wordt de zaak hier een beetje overdreven. De Head is als race langer, de Ringvaart als toertocht, om het maar niet te hebben over de Tour du Lac Leman. De gemiddelde clubroeier zal zijn hand voor de PEiL dan ook niet omdraaien, al helemaal niet na de Head of the River op de Amstel. Voor de C4’en is het een ander verhaal. In een zwaardere boot, met wellicht iets minder sterke roeiers die technisch nog niet helemaal verfijnd zijn, zal de PEiL een zware kluif worden. De eerste anderhalf kilometer zouden nog soepel en enigszins technisch verantwoord verlopen, maar daarna volgen nog drie slopende kilometers op karakter. De mentale hardheid van de competitieroeier zal hier wellicht pas voor het eerst echt worden getest.

Toch is de PEiL niet alleen kommer en kwel: de voldoening die je hebt als je die zware boot over de finishlijn hebt weten te duwen is groot. Bovendien weet Proteus er elk jaar een groot feest van te maken. Dit jaar doen ze daar vanwege het lustrumjaar nog een schepje bovenop: er wordt op zaterdag een heus festival op Lijm en Cultuur georganiseerd. Vanaf de middag zullen de eerste deuntjes hiervan op het botenterrein te horen zijn, waarna ’s avonds het feest zich langzaam naar de indoorpodia verplaatst, waar de organisatie een mooie line up heeft weten neer te zetten. Hier kunnen de roeiers na hun race vieren dat ze een heldhaftige race gevaren hebben, dan wel dat er de dag erna nog een mooie tocht voor de boeg ligt.

Er wordt dit weekend niet alleen maar gezwoegd op de lange afstand. Op de zaterdagavond zal de PEiK over 450 meter verroeid worden. Hier zijn voor de achten en viertjes punten te halen voor de Sprintbokaal. Daarnaast zullen er ook skiffs en dubbeltweetjes aan de start van de sprint verschijnen. Opvallend is dat er dit jaar voor het eerst geen veld voor C4’en is uitgeschreven. Het viel vorig jaar in het startgebied van de sprint al op dat het niet overdreven is om te stellen dat je over de boten kon lopen. Uit navraag blijkt dat de wedstrijdleiding hiervoor heeft gekozen, omdat vorig jaar bleek dat qua drukte de limiet voor het weekend wel bereikt was. Daarom is er voor gekozen om de PEiK wat kleiner te maken, zodat de PEiL duidelijk het hoofdnummer blijft. Op die manier kan de wedstrijd, ook met het oog op de veranderingen die het competitieroeien de komende jaren te wachten staan, weer een paar jaar vooruit.

Eerstejaarsvelden

Het is moeilijk te voorspellen welke ploegen een goede race op het water leggen. Voor de C4’en is het de eerste en ook enige echte langebaanwedstrijd. Het is ook de wedstrijd waarbij de knikkers niet boord aan boord verdeeld zullen worden, maar bij een race in kiellinie. Voor sommige ploegen zal het wennen zijn dat je niet strijd met een ploeg die naast je ligt, maar er zullen vele mooie duels tussen boten onderling worden uitgevochten, waarbij iedereen hopelijk tot het uiterste wordt gedreven om een zo hard mogelijke tijd neer te zetten.

Bij het Heren Onervaren C4+ Klassement staan de boten van Laga, Gyas en Proteus in de top. Proteus zal gebrand zijn om op het eigen water te winnen en zo het gat naar Laga en Gyas te dichten. Mocht dit gebeuren, zou het de eerste overwinning van de Proteërs dit seizoen betekenen. Bij de Dames staat Nereus met twee overwinningen aan kop, gevolgd door Aegir en Proteus. De Nereïden kunnen echter geen steekje meer laten vallen, aangezien zij op de HNOT al aanzienlijk puntenverlies leden dat voorlopig als slechtste resultaat is weggestreept.

De situatie in de NOOC-bokalen is enigszins ondoorzichtig, aangezien elke ploeg een wedstrijd niet start. De PEiL is de tweede wedstrijd waarbij de poules op sterkte ingedeeld worden. Bij de heren won ‘Blikvangers 2’ van Gyas de eerste poule op de Rottebokaal, vlak voor ‘Top CBier+’ van Proteus. Net als bij de TopC4’en zullen ook deze Delftenaren ruiken dat er op de eigen Schie iets te halen valt. Bij de dames won Skadi Damesch 2 met overmacht de thuiswedstrijd. Het is aan de concurrentie om het verschil op de lange afstand niet te hoog op te laten lopen, anders wordt het erg lastig om dat gat nog dicht te krijgen op de laatste wedstrijden.

Credits: Proteus Paparazzi

Clubachten

Met twee overwinningen op de kortebaanwedstrijden is het Proteus gelukt om gelijk te komen met Nereus. De 4,5 kilometer op de Schie, met de finish bij de naamgevende locatie van de bokaal, is echter andere koek. Op de langebaanwedstrijden was Nereus nog de sterkste, zij zullen moeten laten zien het kunstje van de lange afstand niet verleerd te zijn. Het gat met Proteus en ook Laga was op de Amstel echter niet heel groot. Verder valt in het klassement op dat het kleine Amphitrite op een keurige vierde plek in het klassement staat, na onder andere een zeer nette tweede plek op de Skøll Cup. Een overwinning van de Haarlemmers zou verrassend zijn, maar is zeker niet ondenkbaar.

Bij de dames zal de strijd waarschijnlijk gaan tussen de twee Nereusachten en Skadi, die de overwinningen in de eerdere wedstrijden hebben verdeeld. Skadi en Nereus 2 hebben een wisselvallige maand achter de rug. Beide boten hebben een kortebaanwedstrijd gewonnen, maar op de andere wedstrijd lukte het hen niet om zich te plaatsen voor de finale. Voorlopig is dit geen probleem, aangezien het slechtste resultaat wordt weggestreept, maar het is op de Schie wel zaak om met een goede tijd weer in de top van het klassement te eindigen. Nereus 1 was op de Amstel tweemaal de snelste van de bokaal, maar door inschrijvingen van buiten de bokaal liepen zij het blik mis. De PEiL is voor de bordeauxroden de kans om de overwinning op de vertrouwde langebaan te grijpen.

Viertjes

Over de Vlietbokaal is nog niet veel zinnigs te zeggen, aangezien de PEiL de tweede wedstrijd van de bokaal is. Bij zowel de heren als de dames waren op de Skøll Cup twee ploegen erg dicht bij elkaar geëindigd: bij de heren was dit Laga Heeren 21 en Okeanos, bij de dames Nereus 3 en ‘Losss!’ van Asopos. Mochten andere ploegen mee willen doen aan top van het klassement, zullen zij een strakke tijd moeten neerzetten.

In de dames Clubquadrupples staat ‘Natúúrlijk’ van Proteus bovenaan het klassement, met twee overwinningen op de Skøll Cup en de NCN. Ook op de Head of the River waren zij sneller dan de clubdames van Gyas, maar dit verschil werd tenietgedaan door een tijdstraf. Mochten de Proteërs op het eigen water een tijdstraf weten te voorkomen, moeten ze in staat zijn om het blik in Delft te houden.

Kleine nummers

Ook in de kleine nummers wordt de PEiL geroeid. Bij de tweetjes wordt het klassement geleid door een ongeslagen ploeg. In de heren tweezonder kan Orca zich met een eventuele derde overwinning op rij zich al bijna verzekeren van klassementswinst. In de dubbeltwee gaan bij de vrouwen Saurus en bij de mannen Brøthers in Arms aan de leiding. De ervaren ploeg van Skøll zal echter niet van start gaan, waardoor er kansen op de overwinning liggen voor de andere boten. Nereus maakt met zijn steady tweede plekken de grootste kans om in het achtergelaten gat te duiken.

In de herenskiff gaat Alexander Verhoeven van Proteus aan de leiding. Hij liet enkel een steekje vallen op de NCN, waar hij in de finale verslagen werd door Daniël Mulder van Skøll. Vanwege inschrijvingen van buiten de bokaal is het echter te makkelijk om Verhoeven als favoriet voor de winst te bestempelen. Bij de vrouwen is er meer spanning in de top van het klassement. Maaike Waaldijk (Proteus), Chantal van den Ouweland (Skøll) en Els Vlooswijk (Thêta) doen daar weinig voor elkaar onder. Of zij ook voor de overwinning gaan strijden is de vraag, want Aster van Noord van Argo, die niet aan de bokaal meedoet, was de dames op de Skøll Cup te snel af.

 

 

Credits omslagfoto: Proteus Paparazzi

Uitverkoop Producten

Pin It on Pinterest

Share This