Tevredenheid op een Winderige Alexanderbaan

Tevredenheid op een Winderige Alexanderbaan

Het was afgelopen weekend voor de vijfde keer dat Laga de Damen Raceroei Regatta organiseerde op de Willem Alexanderbaan. Daar waar de Willem Alexanderbaan bekend staat als een baan waar de wind opspeelt, staat de Damen bekend als een regatta waar alle faciliteiten aanwezig zijn. Zo pendelden er de gehele dag bussen tussen Rotterdam-Alexander en de baan en was er voor coaches en toeschouwers de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van de fietsen. Roeiers werden tussen de races door voorzien van pasta, een massage en konden zich opladen voor de volgende race in de opwarmtent. Al met al heeft de organisatie er alles aan gedaan om de roeiers optimaal te ondersteunen in hun prestaties. Julius van der Meer, voorzitter van de Damen Raceroei Regatta kijkt tevreden terug op het weekend. “Het mooie weer en de goede sfeer op zaterdag en de echte mooie races op zondag maken dit weekend een regatta voor in de boeken. Als organisatie zijn we erg blij met de kwaliteit van de velden. Ondanks de ietwat straffere wind is alles goed verlopen. Een groot compliment naar D.S.R.V. Laga en alle vrijwilligers is daarom absoluut op zijn plek is.”. Dat andere verenigingen deze positieve mening delen is af te lezen aan het aantal aanmeldingen dat dit jaar wederom gegroeid is. Al met al een geslaagde regatta waarbij door de eerstejaars ploegen hard werd gestreden om de klassementspunten.

Dames

De verrassingen waren groot in het dames achtenveld. Okeanos en Theta, nummer 1 en 2 in het klassement, voeren tegen elkaar in de voorwedstrijd. De beste twee werden rechtstreeks gekwalificeerd voor de A-finale. Het was uiteindelijk Asopos die in de derde voorwedstrijd samen met Okeanos een finaleplek wist te bemachtigen. Na 1000m in het veld mee te varen op een gedegen derde plek was het Laga die de laatste kilometer het beste kon doortrekken. Met een seconde verschil wisten ze de dames van Okeanos voor te blijven. Nereus, die de eerste kilometer vooraan voer, kon deze lijn niet doorzetten en eindigde derde achter Okeanos.

Lichte dames

Argo, koploper in het klassement, wist de A-finale niet te behalen. In de A-finale was het uiteindelijk Triton dat zich als winnaar meldde. Na een enigszins trage start wisten de lichte Tritonezen in de voorgestuurde dubbelvier een stijgende lijn in te zetten en als eerste de finishlijn te passeren.

Licht

In het lichte eerstejaars achtenveld gebeurde in de eerste twee voorrondes niks spectaculairs. In de derde voorwedstrijd was het Vidar die goed wist om te gaan met de tegenwind. Zij behaalden met deze race een keurig resultaat: een plek in de A-finale. In de finale ging het tot nu toe bijna ongeslagen Nereus met het klassementsblik naar huis. Skøll toonde zich sterk in de tegenwind en werd tweede met een halve bootlengte achterstand, gevolgd door Skadi op een derde plek. Daar waar Skøll op zaterdag moest leven met een tweede plek, was dit op zondag anders. Met meer dan een bootlengte voorsprong werden zij beginneling af, met Aegir als verrassende tweede. Coach Jaap Stokking kijkt tevreden terug op de resultaten die zijn jongens dit weekend hebben gehaald: “We hebben de hele winter hard getraind op het maken van hele lange, krachtige halen. Dat zie je terug in de resultaten als de omstandigheden zwaar zijn. Daarnaast hebben de jongens laten zien veerkrachtig te zijn, ze hebben geleerd het niveau het hele weekend lang hoog te houden.”, aldus de coach van Skølls eerstejaars lichte acht.

Zwaar

In het aardig uitgedunde zware achtenveld volstond een derde plek in een van de twee voorwedstrijden om mee te doen in de A finale. Proteus wist in de eerste voorwedstrijd snel een voorsprong op te bouwen. Hoewel Njord het Proteus even moeilijk leek te maken, was het toch Proteus dat in de eerste voorronde als snelste uit de bus kwam. In de tweede voorwedstrijd toonde Gyas zich van zijn sterkste kant en wist Nereus met 2,5 seconde voor te blijven. Eenzelfde tafereel deed zich voor in de A-finale. Het was Gyas dat het snelst uit de startblokken kwam. Deze voorsprong wisten zij de gehele twee kilometer te behouden. Nereus en Laga eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek.

Waar het zware achtenveld uitdunt, dijt het zware vierenveld uit. Van de drie voorwedstrijden met  in totaal vijftien deelnemende boten zette Vidar overall de snelste tijd neer. Dit wisten zij in de finale vast te houden en met een verschil van bijna zes seconden wist Vidar van Gyas te winnen in de finale, gevolgd door Saurus op een derde plek.

Hoewel de organiserende commissie van de DRR meestal ook het mooie weer weet te arrangeren was het stevige windje tegen soms zwaar afzien, bezorgde dit menig kamprechter grijze haren bij het oplijnen en liet het échte harde roeien nog even op zich wachten dit weekend.

Tijdens de Damen werd de tweede wedstrijd van het Developmentklassement verroeid. Nieuw dit jaar zijn de dubbeltweeklassementen bij de dames, lichte heren en zware heren. RoeiNed sprak met de vier dames die de dubbeltwee klassementen wisten te winnen; Helen&Minke (Euros) varen vooraan in het DDev2x klassement en Anouk&Jolien (Proteus-Eretes) wonnen in het LDDev2x klassement.

Blikroeren en het broodje Euros:

In de voorwedstrijd plaatsten Minke&Helen zich met een nette tijd voor de A-finale maar tijdens de finale bleek dat er nog een 6e versnelling aanwezig was, in de finale voeren ze beduidend harder dan de rest van het veld. “We hadden tijdens de voorwedstrijd keihard gesnoekt, de race leek bijna verloren toen we de boot helemaal stil moesten leggen.” Dat het met de bootsnelheid echt wel goed zit bleek tijdens de race: “Na de snoek moesten we alles op alles zetten maar eind van de race lagen we alsnog vooraan.” ‘Blikhoeren’ noemden ze het op het commentaar maar Minke geeft hier een eigen draai aan: “Voor mij was het dit weekend meer blikroeren!”

Anouk&Jolien zijn al langer bekend met het klassement: “Vorig jaar werden we 2e dus eigenlijk konden we alleen maar verliezen.” De voorbereiding was echter anders dan vorig jaar. “Eigenlijk hebben we weinig samen in de dubbel gezeten” Een raceplan was er ook niet bij de dames: “Gelukkig stond die in het ‘Roeien voor Dummies’ boekje die de regattacommissie had gemaakt. Alleen het tempo 10 op in de eindsprint was niet gelukt!”

Na de winst in de klassementen stapten de dames nog met elkaar in de dubbelvier. “Onze coaches noemen het ook wel ‘de succesdubbelvier’. Tijdens de Heineken bleek het ‘broodje Euros’ een succesformule en ook nu konden we instappen en voelde het gelijk goed!”

Developmentklassementen:

De dubbeltweeklassementen zijn bij de heren nog wat minder populair. Bij zowel licht als zwaar deden er slechts drie boten mee en was gingen de 10 punten in beide klassementen naar de Delftse mannen van Proteus.

In het zware vierzonderveld zijn de punten op een vreemde manier verdeeld afgelopen weekend; de top 6 van het klassement werd in één voorwedstrijd geloot waardoor slechts twee ploegen van hen mee konden strijden om de grote punten. Het waren Triton en Skøll die wisten te overleven en respectievelijk 10 en 6 punten pakten.

In het dames vierzonder klassement zijn Skøll en Nereus aan elkaar gewaagd. Zij finishten 3 tienden na elkaar in het voordeel van Nereus. De Nereïden in het lichte vierzonderveld maakten het minder spannend want zij gingen net als op de Hollandia ruim aan de leiding.

Dit artikel is geschreven door Jorn Steenbergen en Jolien Heddes.

Fotocredits: Omslagfoto door Thijs de Groot (Skadi FotoCo), Foto Gyas 8+ door Jouke Spoelstra.

 

About The Author

Uitverkoop Producten

Producten

Pin It on Pinterest

Share This