Damen Raceroei Regatta: wie wint er op de WAB?

Damen Raceroei Regatta: wie wint er op de WAB?

Komend weekend strijkt heel wedstrijdroeiend Nederland neer op de Willem-Alexander Baan te Rotterdam. De baan heeft in haar opkomst behoorlijk wat kritiek over zich heen gekregen, maar heeft in de afgelopen jaren bewezen een uitstekende baan te zijn. De Damen was er vanaf het eerste uur bij en heeft laten zien een uitstekende invulling te kunnen geven aan de faciliteiten. Het WK afgelopen zomer heeft de status van een toplocatie definitief bevestigd. Ondanks dat de wind het geduld en de behendigheid van menig roeier weet te tergen, zorgt juist deze onheilspellende factor voor de  onmisbare wedstrijdspanning. De grote vraag is welke ploegen het hoofd koel weten te houden en wie er aan het kortste eind zal trekken.

 Op 6 en 7 mei viert de Damen Raceroei Regatta alweer haar eerste lustrumeditie. De regatta heeft zich in de afgelopen jaren weten te ontpoppen tot een groot evenement met ruim 600 inschrijvingen en heeft haar focus gelegd op het presteren van de wedstrijdroeiers. Voorzitter van de organisatie Julius van der Meer heeft een duidelijk doel voor ogen tijdens het weekend: “De Damen staat bekend als een wedstrijd die zich wilt focussen op de roeier. Om dit te bereiken wordt gratis pasta voor de roeiers uitgedeeld en zijn er voor junioren ook studieruimtes.”, met oog op de aankomende tentamens voor middelbare scholieren. “Bij veel wedstrijden zijn er weinig mogelijkheden om een goede warming-up te doen en daarom hebben wij een aparte tent met een groot aantal ergometers, spinfietsen en matjes zodat roeiers zich optimaal kunnen voorbereiden.” Net als vorig jaar zal er ook een ruimte zijn waar roeiers zich tussen de wedstrijden door terug kunnen trekken en kunnen de spieren los geschud worden bij een massagetafel.

De organisatoren van D.S.R.V. Laga  hebben ook aan de toeschouwers en coaches gedacht. Derhalve is er in samenwerking met Arriva een OV-verbinding aangelegd vanaf Rotterdam Alexander naar de baan. Voor de vroege starters rijden er enkele bussen vanaf Rotterdam Centraal. Ook zijn er gratis fietsen verkrijgbaar om de kandidaten vanaf de zijkant aan te kunnen moedigen. Wind is er altijd genoeg bij de WAB en daarom maken de overdekte tribunes het een onberispelijke locatie om een heerlijk dagje uit te komen waaien!

Het deelnemersveld is goed gevuld en Van der Meer is zeer te spreken over de inschrijvingen in de elite velden: “Ondanks dat de Damen gelijktijdig plaatsvindt met de International Ghent May Regatta en de World Cup I, zal een grote naam als Kaj Hendriks deelnemen met de oude acht van Triton. Ook de Junioren Holland 8 doet mee met de Damen.” De Nederlandse ploeg heeft deelname aan het EK al veilig gesteld en daarbij zal extra wedstrijdervaring goed van pas komen. “Ook de Nederlands kampioenen Veronique Meester en Ymkje Clevering zullen meedoen in het Dames Twee-Zonder veld.” Nereïde Meester heeft bij het NK Klein twee weken geleden nog met haar Groningse collega Clevering van Gyas de titel op haar naam weten te schrijven.

Eerstejaarsklassement

Bij de zware heren is het de acht die namens de organisatoren uitgezonden wordt met de beste papieren. Laga steekt met vier overwinningen uit vijf wedstrijden met kop en schouders boven de rest uit, op gepaste afstand gevolgd door de Nereïden. De Amsterdammers hebben na een matige seizoenstart de juiste vorm te pakken en zodoende is de strijd om de tweede plaats erg spannend geworden. Njord en de twee rivalen uit Groningen hebben het ook (terecht) nog niet opgegeven en er staat dan ook een enerverend treffen op het programma.

Bij het 4+ klassement heeft Laga een geduchte zuidelijke concurrent getroffen, namelijk de kerels van Saurus. De Maastrichtenaren hebben zowel bij de Varsity als de Hollandia tien punten mee naar huis weten te nemen en staan nu op gelijke hoogte met de D.S.R.V. Beide ploegen hebben 28 punten en komend weekend wordt dan ook bepaald wie leiding in het klassement zal nemen. Overigens overklast de 4+ uit Tilburg tot dusver beide kemphanen, maar helaas voor hen staat Vidar niet ingeschreven in het klassement en doet dus niet mee voor de punten.

Waar de zware ballen van Nereus het lastig hebben, doen de lichte pikken het tot nu toe uitstekend. Ook zij hebben vier van de vijf wedstrijden gewonnen en laten de Rotterdamse concurrentie zoek. Mocht Skadi nog een gooi willen doen naar de overwinning in het klassement, zal de corporale vereniging alle zeilen bij moeten zetten en de benen er flink onder zetten.

Bij de dames zware achten is de strijd nog waanzinnig spannend. De top vier in het klassement staat allen binnen 8 punten van elkaar. Okeanos staat momenteel nog bovenaan, maar heeft dankzij een loodzware loting op de Hollandia, haar eerste puntloze wedstrijd gekend. Hierdoor zijn rivalen Thêta, Nereus en Laga weer een stapje dichterbij gekomen. De vrouwen uit Eindhoven doen het boven verwachting goed, maar hebben sinds de Winterwedstrijden geen overwinning meer geproefd en zullen keihard aan de bak moeten om er tien punten uit te slepen. De druk ligt hoog op alle ploegen, dus het is de vraag wie de wind in de rug zal hebben!

Ook bij het dames  4+ veld doen de Lagaaiers uitstekende zaken. De kandidaten van het Twentsche Euros hebben echter zowel op de Hollandia als op de Varsity de finish als eerste weten te bereiken en staan hierdoor op een gedeeld eerste plaats. Nummer drie Aegir staat voorlopig op comfortabele afstand van de top twee, maar zoals bekend kan bij de eerstejaarsloterij nog een hoop gebeuren.

Bij de lichte dames dubbel vieren is de strijd zo mogelijk nóg spannender dan bij de achten. Argo, Vidar en Phocas hebben respectievelijk 33, 32 en nog eens 32 punten behaald. De krachtmeting op de Damen gaat dan ook cruciaal zijn voor deze drie ploegen. wie staat na het weekend aan kop en wie zal bezwijken onder de omstandigheden? Genoeg spektakel in ieder geval!

About The Author

Uitverkoop Producten

Producten

Pin It on Pinterest

Share This