Nabeschouwing EJK – De winterwedstrijden verrassen; ‘De grote drie’ presteert wankel

Nabeschouwing EJK – De winterwedstrijden verrassen; ‘De grote drie’ presteert wankel

Afgelopen weekend belandde roeiend Nederland en hun aanhang bij Proteus voor de 42e editie van de Winterwedstrijden. Waar het lustrum voor Laga een reden was om groots uit te pakken op de Damen, bleef dit bij Proteus uit. De sfeer was echter goed en voor deze tijd van het jaar was de temperatuur prima: geen wind en nauwelijks regen. Daarmee werd het een goed weekend voor de eerstejaars om het seizoen te beginnen. Ook met de verrassende uitslagen kon vrijwel elke vereniging met een goed gevoel naar huis. De grote drie: Nereus, Laga en Gyas presteerden echter wankel. In elk veld liet een van hen wel een steekje vallen.

Na een lange koude maand vol bevroren riggers en ergo-trainingen ontmoetten de eerstejaars elkaar weer, nu op het water. Door de weersomstandigheden zijn de Winterwedstrijden vaak geen reclame voor het roeien. Dit jaar was dat anders. Het was wel even schrikken voor de wedstrijdorganisatie toen er zaterdagochtend een dikke laag mist over de baan lag. Het blok werd niet afgelast, maar met 30 minuten verschoven. De skiffeurs en de gestuurde grote nummers moesten een kleine zes kilometer oproeien met maar vijftig meter zicht. Er werden geen extra mankrachten langs de kant ingezet om de roeiers een helpende hand te bieden, wat resulteerde in gevaarlijke situaties. De behulpzame coaches aan de kant wisten botsingen echter te voorkomen.

Zoals genoemd in de voorbeschouwing kent het roeien dit jaar meer klassementen dan ooit. Hier is voor gekozen om ook kleinere verenigingen met minder dan acht potentiële roei(st)ers (lichte dames uitgezonderd) een stabieler en meer gevuld veld te bieden. Vooral bij de EJZ en EJD werd hier gebruik van gemaakt. Voor het aanbod werd ook bedankt. Een vereniging als Argo, dat in het grootste nummer vaak niet kan meedraaien, koos er toch voor om overal voor een acht te gaan.

‘Op de Winterwedstrijden wil je eigenlijk niet winnen’ is iets wat je veel ouderejaars hoort uitspreken over deze wedstrijd tegen de eerstejaars. De uitslag zou een vertekend beeld geven voor de rest van het seizoen. In zekere zin wordt dit altijd bevestigd, in de top bevinden zich altijd ploegen die later in het seizoen moeten wijken voor anderen, soms al op de H4K. Afgelopen jaar waren twee klassementswinnaars echter ook de winnaar op de WW. Wat vooral lijkt te gebeuren is dat de gewonnen arrogantie door een onverwachte top 5-plek een dodelijk iets kan zijn voor het succes van een ploeg. Oftewel: loop niet tevreden weg bij de Winterwedstrijden.

Dit jaar geldt dat meer dan ooit, aangezien de verenigingen in verschillende mate geïmmobiliseerd waren door de vrieskou. De ene ploeg heeft nu eenmaal meer op de ergo gezeten dan de ander. De achterstand die je daardoor oploopt moet komende drie weken worden ingehaald. Vooral voor de noordelijke partijen worden er betere resultaten verwacht op de Heineken Roeivierkamp.

ZWAAR

Nog zo vroeg in het seizoen is het soepele roeien van zwaren nog ver te zoeken. Het is dan vooral de uitdaging om het onderwater een beetje samen te krijgen. Bij Laga is het duidelijk dat ze een sterke groep hebben geselecteerd. Zowel de 4+ als de 8+ gingen met een blik naar huis. Dit geeft de mogelijkheid dat elke roeier zich goed kan blijven ontwikkelen en er geen ‘butjesboot’ is. Bij Gyas lijkt er iets meer verschil te zitten tussen de roeiers. De 8+ zag er wat wankel uit maar ging erg hard, zij werden tweede op acht seconden. Het viertje voer beide dagen in het midden van het veld.

Bij de achten presteerde Nereus ondermaats en moest een ploeg van Euros voor zich dulden. Voor Euros is dat in ieder geval al een mooie prestatie. Ook Euros heeft een sterke brede groep: op de zondag ging hun viertje als snelste over 5k, waarmee ze het onofficiële beginners viermet-veld op hun naam konden schrijven.

LICHT

Bij de lichten was het Nereus die als snelste de vijf kilometer aflegde. Zij hopen waarschijnlijk dat zij de trend door kunnen zetten waar Nereus al een aantal jaar in zit: een jaar waarin alles wordt gewonnen volgt een jaar waarin dat niet gebeurt, wat vorig jaar het geval was. Het verschil met de rest is klein en Skadi, dat tweede werd, had eventueel ook met de eindzege naar huis kunnen gaan, waren ze niet te gretig geweest bij de voorstart. Er werd niet gewacht op een oproep van de kamprechter, waardoor ze net voor de startlijn stil werden gelegd. Hierdoor moest Skadi starten vanuit staande start.

Wat ook opviel was Laga, dat eindigde op de veertiende plek. Op de NKIR werden ze nipt tweede, maar op de Winterwedstrijden kwam het er absoluut niet uit. De coaches wilden er niet teveel woorden aan vuil maken. Andere Lagaaiers spraken over een ‘gezonken boot’. Een verrassing, niet alleen omdat lichten van Laga steevast meedraaien aan de top, maar ook omdat de voorbereiding op Lac Soustons goed was. Misschien is op de Heineken Roeivierkamp alles anders.

DAMES

In het eerste veld van de wedstrijden mocht Triton openen en hun race resulteerde in een zesde plek. Maar in de mist zagen zij ook dat Asopos verdween en er een gele boot hun kant op kwam. De dames van Thêta gingen er met de eindzege vandoor; een spraakmakend resultaat in een veld waar toch vaak andere partijen de dienst uitmaken. Bij Thêta doen ze niet heel veel anders dan normaal, vertelt coach Lotte van Ditshuizen: “Samen met een van de andere coaches hebben we de talentenacht succesvol gecoacht en die zijn met z’n allen doorgestroomd naar de selectie.” Wat wel anders is, is dat ze alle kansen gebruiken om de dames zoveel mogelijk bij te brengen. “We kijken naar de hulpmiddelen die er zijn en of we die kunnen inzetten.” Zo roeide bijvoorbeeld Lisa Scheenaard mee en stuurde Marc Hummelink. “Daarnaast streven we ernaar om het zo leuk mogelijk te houden voor de dames.”

En ze waren daarin niet de enigen. Ook Okeanos, waarbij de zware dames normaliter later in het seizoen meedraaien in de top van het veld, neemt met de tweede plek veel punten mee naar huis.

In het nieuwe viertjesklassement is het voor Euros, Aegir, Saurus en Pelargos hopen dat Njord en Laga, die tweede en eerste werden, zich niet al te veel gaan inspannen om naast hun acht ook elke wedstrijd een goede vier op het water te leggen.

LICHTE DAMES

Het was aan de lichte dames van Argo om de trots van hun vereniging hoog te houden. Met frisse klappen en trots roeien wisten zij van begin tot eind het roeien goed te houden, wat resulteerde in een stabiele snelheid. Dat is iets wat je vroeg in het seizoen weinig ziet. Ook Triton en Vidar kenden een gretige start. Bij de Utrechters uitte dit zich in een knallend hoog tempo en bij de Tilburgers in een lager tempo met lange klappen en een stuurtje dat na de eerste vijf halen al wist dat ze ‘f*cking hard’ aan het inlopen was. (bron: Youtube:paparoeize2010)

Triton en Vidar mochten allebei met acht punten naar huis. Dat ergometers toch echt niet drijven werd bevestigd door de roeisters van Gyas. Na een tweede plek op de NKIR werden ze in Delft tiende. De snelheid moest vaak opnieuw worden opgevoerd, waarna het weer snel inzakte. Echter zijn de coaches tevreden: “Ze hebben gedaan wat ze nu in zich hadden. Ze konden gewoonweg een aantal weken niet het water op,” vertelt Charlotte, coach van de EJLD. Ook Nereus, dat ook elk jaar goede lichte dames aanlevert, kan met een laatste plaats absoluut niet tevreden zijn.a

Fotocredits: Yannick Schurwanz

About The Author

Uitverkoop Producten

Producten

Pin It on Pinterest

Share This